Second hand

Jag har i mer än 15 år haft ett stort intresse för second hand, 50-tals design och retro. Min sambo är uppvuxen i en antikhandlarfamilj och när vi träffades fick hon mig att överge modernt IKEA till förmån för den danska femtiotalsdesignen. Vår hem är inrett med teak 50- och 60-talsdesign. Det måste inte nödvändigtvis vara dyr design. Vi köper med ögat och framförallt hjärtat.

Second hand är inte bara prisvärt, det är även klimatsmart. Mycket av 50-talsdesignen är tidlösa klassiker som än idag nytillverkas. Vi ”nördar” vill ju ha de gamla originalen. Det är bra för miljön att inte nykonsumera allt. Ta tillvara, laga, vårda och reparera är viktigt för ett hållbart samhälle.

Ny eller gammal inredning

Härom året byggde några vänner bygga hus. När det var färdigt och vi blev ditbjudna frågade jag utan att tänka mig för när de skulle möblera klart. Paret förstod inte frågan, de var klara. Det var modernt, luftigt, ljus och avskalat i deras tycke. Där kände jag mig dum som ställde en så klumpig fråga.

Vart vill jag komma med anekdoten ovan? Jo att gamla prylar bara har ett värde så länge någon vill ha dem. Mina vänner som byggt nytt hus hade inget som var äldre än igår. I deras ögon är second hand bara loppis-skräp. Någonstans där tänkte jag det vore kul att ”bevisa” att man kan tjäna en slant på att köpa fina saker på loppis och sälja det igen. Då kanske fler unga vill ha loppissaker och ta emot arvegods.

I tidsperiod var det också årlig avstämning med bankmannen som tyckte jag behövde öka på mitt privata pensionssparande. Jag förklarade att jag har loppisprylar. Han skrattade åt mig och sa att börsen är den bästa investeringen över tid. Okej, tänkte jag och loppisutmaningen var född!

Mitt intresse för second hand, retro och design ska tävla mot börsen och kryptovaluta. Det är helt skilda tillgångsslag och olika sätt att hantera, köpa och sälja. Jag kan loppis men inte börsen. Jag kan definitivt inget om krypto när detta projekt startar. Detta ska bli intressant. Följ min resa här på hemsidan eller via instagram där jag ska vara mer aktiv.