Bitcoin

Jag började med loppisutmaningen i november 2018. Med det ville jag testa vad som ger bäst avkastning; loppis, börsen eller kryptovaluta. ”Hypen” kring bitcoin var ju som störst i december 2017 då en enda bitcoin kostade 20 000 dollar, cirka 200 000 svenska kronor. Med anledning av det köpte jag en liten andel i ett bitcoincertifikat via Avanza för att förstå hur den fungerar.

Jag har sedan november 2018 köpt och sålt och investerat 300 kronor på loppis. De är i skrivande stund värda 70 000 kronor efter aktivt förvaltande. Lite kommer dock avgå i skatt nu när jag redovisar det. Den som kan och förstår antika sakers värde kan tjäna pengar på det.

Bitcoin som läropengar

Förutom att köpa loppisföremål för 300 kronor satsade jag även 300 kronor på Avanzas bitcoincertifikat. Jag fick för den summan 1 certifikat i november 2018. Jag har under denna perioden behållit certifikatet i både uppgång och nedgång vilket har varit väldigt lärorikt. En period var jag -50% och under sommaren 2019 +99% mot mitt initiala satsade kapital.

Jag har under tiden fått många frågor av folk som är nyfikna på bitcoin. Jag vill inte påstå att jag är expert. Dock är det så att den som kan lite och läst endel artiklar vet avsevärt mycket mer än alla andra som inte gjort det. Mitt råd till alla som undrar om bitcoin: gör som jag; satsa en slant du har råd att förlora. Köp bitcoin för 500 eller 5000 kr och börja följ kursen. Läs på och lyssna på poddar. Förstå blockkedjetekniken och dess potential. Sen när du förstår vad det är kan du köpa lite grann månadsvis som man gör med vanliga fonder. Det kommer komma kursrusningar och dippar. Men på sikt kommer värdet på bitcoin öka i takt med att användningsområde ökar, det förstår den som läst på. Så läs på. Gör din egen research! Bitcoin är den första decentraliserade kryptovalutan och det finns flera tusen andra. Ingen är dock så stor och etablerad som bitcoin. Ethereum spås också vara en framtidsvaluta också.

Köpa bitcoin

Om du inte får din lön i bitcoin eller säljer en vara på exempelvis Blocket och tar betalt i bitcoin måste du köpa dina bitcoins för vanliga pengar, s.k. Fiat-pengar, t.e.x. svenska kronan. Idag är en bitcoin så dyr att få av oss har råd att köpa en hel på en gång och det går därför att köpa delar av en bitcoin. Det går hundra miljoner satoshi på en bitcoin och en bitcoin är delbart ner till 8 decimaler. Alltså är 0.00000001 bitcoin detsamma som 1 satoshi.

Tack vare att en bitcoin är delbar så långt går det alltså att köpa även små mängder. Det går således att ”månadsspara i bitcoin” och köpa t.ex. 1000 satoshis och på så vis bygga upp sitt sparande och på så vis köpa in sig i bitcoin.

Det gäller att passa sig och vara på sin vakt. Det finns många oseriösa aktörer som säljer bitcoin och det finns många exempel på personer som lurats att köpa bitcoin men aldrig fått några. Vi ser också exempel i media på hur många ohederliga personer olovligen använder kändisars ansikten att göra reklam för olika bitcoin-bedrägerier. Det säkraste sättet att köpa bitcoin är här på min sida eller annan trovärdig källa. Jag är verifierad samarbetspartner med de bolag jag rekommenderar och använder dem själv till mina inköp.

Jag rekommenderar endast det jag själv provat och vet fungerar.

Vad är bitcoin?

Enkelt förklarat är Bitcoin virtuella pengar, en virtuell valuta. Somliga kallar det framtidens pengar, andra menar att det är en värdebevarare såsom guld – men i digital form.

Bitcoin skapades år 2009 av Satoshi Nakamoto. Som bekant inträffade en global finanskris under 2008 som gav eko över hela världen och höll i sig flera år. Bitcoin skapades som en motreaktion mot det monetära systemet där storbankerna styr för mycket och stater trycker nya pengar när kassan sinar. Under många år var det endast en liten krets programmerare och ”datanördar” som visste vad bitcoin var och värdet var lågt då så få kände till valutan.

Bitcoin styrs inte av någon centralbank, regering eller företag utan det är marknaden som avgör Bitcoins pris. Som jämförelse kan sägas att här i Sverige har Riksbanken som uppdrag att hålla inflationen runt 2% och det uppnås genom att reglera reporäntan och/eller penningmängden. Vår svenska krona är alltid en krona men köpkraften har minskat avsevärt de senaste åren gentemot andra valutor såsom euron och dollarn.

Det går inte att ta på en bitcoin eller hålla i den fysiskt. Istället är det en massa nummer och siffror på din datorskärm som visar ett saldo.

Jag ska försöka förklara vad bitcoin är och hur det fungerar mycket enkelt för dig som är nybörjare. Jag hade önskat en sida som denna för ett år sedan. Mitt mål är dock att även du som varit inne i krypto-världen och kan en del om blockkedjetekniken också ska finna något intressant av värde.