Aktier och fonder

På sidorna second hand och bitcoin skriver jag om förutsättningarna och ingångsvärdena för de båda tillgångsslagen. När projektet startade hade jag 300 kr att fördela på vardera loppis, fonder, aktier och kryptovalutan bitcoin. Syftet är främst att testa mig själv men också få fler att förstå värdet i att köpa second hand – både det ekonomiska men också miljömässiga. Att jag även satsar pengar på börsen och bitcoin är för att lära mig mer om det och att det blir en bra jämförelse.

Jag har ett blygsamt månadssparande i fonder men har aldrig riktigt brytt mig om det där då det är så långt kvar till pensionen. Genom loppisutmaningen kanske jag kan lära mig mer och förstå bättre. Det man är intresserad av är det roligt att lära sig mer om och det man lär sig mer om är det roligt att hålla på med. En positiv spiral.

Jag ska nu köpa och sälja fonder. Jag begriper såklart att jag inte kommer bli börsmiljonär genom att satsa 300 kronor i en fond men jag får ett incitament att läsa på och förstå för att senare kunna göra större affärer.

Aktierna är lite lättare att köpa och sälja. I mitt fal har jag i detta projekt en begränsad budget på 300 kr. Jag kan t.ex. inte köpa en aktie i Investor som sägs vara bra. Jag får försöka hitta aktier under 300 kr och göra snabba köp och sälj för att öka på summan stegvis. Även vad betträffar aktierna kommer det nog inte bli några raketsummor då börsen i snitt avkastar 5-15% per år.

Aktier och fonder är något man sparar i på lång sikt. På ett år hinner inte så mycket hända med beloppen men jag kan nog lära mig ett och annat.

Häng med på resan!